Håvard Bondahl Line er nå tilbake i rollen som daglig leder i LTS AS. Vi ønsker han velkommen tilbake og lykke til i den nye stillingen.

Håvard jobber nå med å få etablert solid internkontrollsystem. Internkontroll er ikke "hemmelig saus" for oss så mesteparten utviklingen foregår offentlig på GitLab. Dette er et forsøk på å motivere til åpenhet og samarbeid rundt internkontroll.

https://gitlab.com/apent-norsk-industriverksted/internkontroll

Vi setter pris på å få tilbakemelding. Bruk gjerne funksjonaliteten til GitLab til å legge inn eventuelle kommentarer eller inspill til prosjektet.

Vi har jobbet en god del med EPLAN de siste årene. Det har blitt en liten familie av EPLAN-brukere i Norge. Nå har jeg lyst til å dele en liten utfordring som vi treffer på hos de fleste av våre kunder.

EPLAN sin standard nettverkskonfigurasjon baserer seg på at det er 1Gbps nettverksforbindelse på huset og at pakker bruker under 1mS fra klient, til server og tilbake. Selv vi som har dette på plass bruker vi fortsatt en del tid på venting. Det kan ta over et minutt å åpne et prosjekt som en annen bruker allerede har åpnet. Prosjektbackup og eksportjobber kan også ta plagsomt lang tid.

Hvis du har prøvd å jobbe mot en EPLAN-server hjemmefra over VPN og treig Internettforbindelse er du godt kjent med utfordringen. EPLAN støtter ikke denne løsningen.

I LTS AS har vi endt opp med en variant av EPLAN sin "replication configuration". En god kopi av masterdata og bedriftsinstillinger ligger på serveren. Klienter får beskjed når en nye data er tilgjengelig. (TODO: lage skript som sjekker loggfil og informerer brukere auomatisk)

Vi har opplevd ventetiden blir redusert til en liten brøkdel etter at data blir kopiert til en lokal PC med SSD-disk. Nå har utfordringen gått fra for mye ventetid til håndtering av desentraliserte data. Planen er å løse dette ved å lage noen enkle skript for utsjekk og insjekk.Skript for synkroniseringsjobben utvikles på GitLab: https://gitlab.com/apent-norsk-industriverksted/EPLAN-tools

EPLAN masterdata
Masterdata for synkronisering. Deledatabase og språkdatabase ligger i Microsoft Access databasefiler.

EPLAN company settings

Bedriftsinstillinger for synkronisering.

 

MVH
Håvard

Vi i LTS AS jobber med vårt første offentlige anbud. Tilbudsfristen er i August. Dette er en ny prosess for oss, så derfor skriver vi dette notatet underveis. Vi setter pris på om du som leser tar kontakt hvis du har forslag til forbedringer.

5 kvalifikasjonskrav

5.1 Leverandørens registrering, autorisasjoner mv.

Sitat fra konkuransegrunnlaget:

Leverandøren skal ha økonomisk og finansiell kapasitet til å utføre oppdraget. Leverandøren skal være kredittverdig, minimum klasse A.

Kredittvurdering som baserer seg på siste kjente regnskapstall. Ratingen skal være utført av kredittopplysningsvirksomhet som har konsesjon til å drive slik virksomhet.

Ser altså ut som at vi trenger å kjøpe en rapport. Det er litt merkelig at det ikke refereres til hvilken standard som skal benyttes for måling av kreditt. Håvard begynte ringerunden øverst på listen til datatilsynet for å finne ut av dette.

Bisnode, tlf 22 45 93 40 den 3. Juli 2017, engangskostnad NOK6.990 årlig kostnad NOK12.990

Bisnode leverer kredittscore med riktig format (skala fra AAA til C). Ser ut som soliditet.no er et domene som eies av bisnode.

Sitat fra soliditet.no:

Et A-ratet foretak har normalt en noe svak økonomi,
men kan fortsatt betraktes som et kredittverdig foretak.
Det er registrert ingen eller kun uvesentlig negativ
informasjon på foretaket.

Creditsafe, tlf 800 24 722 den 3. Juli 2017, max 10 foretaksrapporter av vilkårlige bedrifter i Norge, årlig kostnad NOK3.000

 Håvard fikk en guidet tur på creditsafe.no via telefon. Creditsafe har ikke samme skala som det refereres til i konkuransegrunnlage. Håvard forstår det som at en "International score C" gjør selskapet "kredittverdig" på linje med bisnode sin "klasse A".

Bildet under viser Creditsafe sin beskrivelse av sin skala.

Tabell for kredittverdighet

LTS AS foretrekker Creditsafe intill videre for å bevise kredittverdighet i offentlige anbud.

Vi har sett nærmere på rollen "ITB-ansvarlig". Dette er en spennende og tverrfaglig rolle som er beskrevet i normen NS 3935. Normen beskriver en fremgangsmåte for å sikre fornuftige anskaffelser av ITB-installasjoner.

Håvard har begynt å arbeide med en rutine for ITB-ansvarlig her. Det er en del treff på søkeordet "ITB" på doffin.no. Søkeresultatet viser noen kommuner på jakt etter rammeavtaler, og noen store prosjekter. Sansynligheten er stor for at det også er en del private annleggseiere som har interesse av denne tjenesten. Vi vurderer dremed markedsgrunnlaget som godt.

LTS AS har en del erfaring med å konstruere automatiske anlegg for industri og infrastruktur. Det vil være en del arbeid å etablere rutiner for rollen ITB-ansvarlig, men mye er på plass fra før.

Vi har bestemt oss for å investere i rutiner for ITB-ansvar. Nå er vi på jakt etter anleggseiere som vi kan spille sammen med.

NS 3935

Bildet er fra forsiden av NS 3935:2011 (C) Norsk Teknologi/Standard Norge

Håvard har bestått prøven "EPLAN NORDIC PARTNERSHIP" hos Eplan Software & Service AB.