LTS AS

Strømpris - informasjonsflyt vs. innovasjon

Energikost variabel Staten prøver motivere oss til å spare energi på en smart måte. Det er en morsom utfordring. Vi kan bygge gode modeller som hjelper samfunnet. Men vi ønsker noen justeringer for å få ned friksjonen.

Dårlig utgangspunkt for kostnadsmodell

Teorien er enkel. Vi kan lage gode modeller for å spare penger og for å produsere merverdi. Vi kan også evaluere flere modeller basert på historiske data.

Men planen ramler sammen hvis det koster for mye å hente inn strømpris. Det er små marginer for strømstyring i en enebolig. Da blir det noen store aktører som tar kampen.

Forbrukere får servert forskjellige priser og avgifter i en faktura. Spotpris, nettselskapets faste påslag, nettselskapets variable påslag, Enova-avgift … Vi bruker tid på å finne ut hva som er hva. Når vi har regnet oss i mål har vi en modell som bare er riktig lokalt frem til noen endrer prisen.

Forslag

Foreslår et API som kan gi oss total strømpris. Avgifter, påslag og nettleie inkludert. Prisen time for time kan gjerne publiseres klokka 13:00 dagen før slik som spotprisen til Nord Pool.

Det kan være naturlig å kreve at strømleverandøren leverer denne tjenesten. De setter jo sammen faktura uansett.

Det hadde vert elegant om måleren kunne tilby denne informasjonen over HAN-porten, men det er mulig at det er tekniske grunner til at det blir vanskelig.